За поръчки:
062 631520
0885/617613
0885/837483
предмета
Леонардо да Винчи-Мона Лиза-Леонардо да Винчи

"Мона Лиза"

Art. No: 15338

Описание:

"Мона Лиза" е една от най-известните картини в историята на изобразителното изкуство и затова попада в категорията класика на ProArt - Репродукции на картини. Наричана е също La Gioconda, Джокондата или "великата жена", най-известната картина от творчеството на Леонардо да Винчи. Цената на този шедьовър, изчислена през 2010 година, вземайки предвид инфлацията, е 720 милиона долара. Това е една от малкото картини, която е толкова известна и репродуцирана.

Картина, която някой художник е нарисувал, за да изглежда, като оригинал, се нарича репродукция на оригинала. Репродукцията е изработена чрез висококачествен печат, като са използвани еко мастила от най-високо качество, върху прецизно позиционирана италианска канаваца. Всичко това е каширано на твърд гръб и поставено в добре пасваща към репродукцията луксозна рамка.

Оригиналът на тази репродукция е собственост на правителството на Франция и се съхранява в известния Лувър в Париж. Изображението на Мона Лиза е на жена, гледаща към зрителя със "загадъчна усмивка". Тя е сред главните атракции на Лувъра.

Името на картината
Името на картината е взето от биографията на да Винчи, чийто автор е Джовано Вазари, и е публикувана след смъртта на художника. Лиза е идентифицирана, като съпруга на богат флорентински търговец. Мона е сливане на "мадона" в италианския език, което има значението на "моята дама", еквивалентно на "Madam" от френски. Така името на картината означава в буквален превод "Мадам Лиза".

Другото име, под което е известна тази репродукция, е "Джоконтата", което е в женски род на Джокондо. На италиански означава също "весел, жизнерадостен" - следователно има значението на "весела жена".
Мона Лиза и Джокондата се утвърждават, като имена някъде през 19-ти век. Преди това най-известното име от многото е било "Неизвестната флорентинска дама".

Тази репродукция е една от най-известните на художника. Още репродукции на Леонардо да Винчи можете на мерите на сайта.

История на създаването на картината
Вероятно картината е започната през 1503-та година и вероятната дата на завършването ѝ, според Вазари, е 1507 година. През 1516 година кралят, Франсоа I по това време, кани Леонардо да Винчи да работи в Кло Люс в близост до замъка Амбоаз. Художникът взима платното и впоследствие кралят купува шедьовъра за 5000 екю.
След като Леонардо напуска този свят, са отрязани части от двете страни на картината.

Картината отива във Фонтенбло, а след това и във Версайския дворец. След френската революция картината е изложена в Лувъра. Наполеон I я взема в спалнята си, а по-късно отново попада в Лувъра.
Има предположения, че образа на Мона Лиза всъщност е женският образ на Леонардо. Също така много хора са си задавали въпросът, как е успяла да стои постоянно усмихната. Едно от предположенията е, че това може да се дължи на специфична болест.

Оригинал и репродукция
В началото неизвестна, след това премествана и скривана във Франция, картината е станала известна през годините и в момента се нарежда сред най-известните произведения на изкуството, като на картината са правени множество репродукции. За разлика от оригинала на една картина, една репродукция е чисто нова, запазена и много по-евтина, което я прави много по-достъпна за хората.

Вероятно никой по онова време не си е представял, че тази картина ще има множество репродукции и че всеки ще може да си поръча нейно копие по интернет. Днес всеки достатъчно способен художник портретист може да направи доста добра репродукция на тази картина и така тя да бъде на по-достъпна цена. Новите технологии пък позволяват да бъде отпечатвана автоматично и така цената на копието да бъде още по-ниска.

Посочените размери са размери на платното.

Избери размер за да поръчаш онлайн

При поръчка на стойност над 99,99лв. доставката е безплатна.
* Цената е с включено ДДС.
Брой:
Имате въпрос,
оставете тел. или
e-mail ние ще се
свържем с вас