"Целувката" №14468

Безплатна доставка
При поръчка на стойност над 99,99 лв
Нестандартни размери
Изработваме поръчки с нестандартни размери
Свържете се с нас
Код: 14468
Наличност: ограничено количество
Автор: Густав Климт

 

„Целувката“ („Любовници“) е картина, нарисувана от австрийския художник-символист Густав Климт между 1908 и 1909 година, в зенита на неговия „Златен период“, когато той рисува голям брой творби в подобен стил и техника на позлата.

Платното изобразява двойка прегърнати мъж и жена, облечени в туники, украсени както в геометричния стил, характерен за съвременното на картината течение „ар нуво“, така и с органичните форми от по-ранното течение на изкуствата и занаятите. Творбата е изпълнена с маслени бои и слоеве златни люспици, което ѝ придава модерно, но и наситено с емоционални спомени излъчване. Картината е притежание на Австрийската галерия в двореца Белведере, Виена и е широко приета като един от шедьоврите на ранния модернизъм. Смятана е за най-популярната творба на Климт и за символ на виенското ар нуво или още югендстил.

Картината „Целувката“ е нарисувана скоро след като Климт завършва трите си стенописа на тавана на Виенския университет, заради които избухва скандал и са критикувани като „порнография“ и „перверзна невъздържаност“. Тези творби извоюват на художника слава на L'enfant terrible, заради неговите анти-авторитарни и анти-популистки възгледи за изкуството. По този повод той пише: „Ако не можеш да задоволиш всеки с делата и изкуството си, опитай да задоволиш малцина“ – цитат от Фридрих фон Шилер, който Климт изрисува върху картината си от 1899 г. „Nuda Veritas“ („В голотата е истината“). За разлика от серията стенописи, „Целувката“ е посрещната с ентусиазъм и веднага си намира купувач.

 

Репродукцията на "Целувката" представлява висококачествен печат, върху италианска канаваца с еко мастила. Платното е каширано върху твъд гръб до размер 30х40, а над този размер е опънато на подрамка. Картината е аранжирана с луксозна рамка.

Размери Цена на дребно
19.00 лв.
* Цените са със ДДС!
бр.
« назад


Новини
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах